Home  ›  Blog  ›  Czy opłaca się tworzyć bar lub restaurację w kontenerze?

Czy opłaca się tworzyć bar lub restaurację w kontenerze?

bottom shape

27 stycznia 2023

Od pewnego czasu kontenery stały się bardzo popularne na rynku, zastępując tym samym różnego rodzaju budynki. Dzięki dużej różnorodności możliwe jest dopasowanie kontenera do własnych potrzeb. Wśród obiektów powstałych na bazie kontenerów można wyróżnić kontenery biurowe, magazynowe, gastronomiczne czy sanitarne. Wykorzystywane są zarówno przez osoby prywatne, jak i przedsiębiorstwa. Swoją popularność zawdzięczają przede wszystkim swojej trwałości, łatwości w przenoszeniu oraz braku konieczności budowy.

Czy otwarcie baru lub restauracji w kontenerze jest możliwe?

Jednym z wymienionych typów konstrukcji są kontenery gastronomiczne. Dzięki solidnej budowie ten rodzaj kontenera jest świetną alternatywą dla murowanych budynków czy też popularnych do niedawna food-trucków. Przemyślany projekt i dobrze wykonana konstrukcja takich kontenerów sprawia, że są uniwersalne i bezpieczne. Kontenery gastronomiczne świetnie sprawdzają się w roli niewielkich kawiarni rozsianych po całym mieście, sklepów, barów przy plaży czy punktów gastronomicznych na deptaku.

Otwarcie restauracji lub baru w kontenerze jest naprawdę dobrym pomysłem. Ze względu na stabilną, trwałą konstrukcję nie trzeba obawiać się uszkodzeń, zniszczeń lub włamań. Ich prosty design świetnie wpasuje się w każde miejsce, dzięki czemu nie będą zaburzać spójnego wyglądu okolicy. Dużym atutem jest to, że kupując kontener gastronomiczny, nie trzeba inwestować w budowę budynku, a formalności jest zdecydowanie mniej.

Dlaczego bar w kontenerze to dobry pomysł?

Jak już wspomniano, stawiając kontener, nie trzeba mieć pozwolenia na budowę. Jego przeniesienie jest łatwe, dzięki czemu poza sezonem można przetransportować go w bezpieczne miejsce. Do zalet należy również dobra cena, która w porównaniu do murowanego budynku jest o wiele niższa.